Bonnierförlagen, 2021-01-25

De prisas av Adlibris och bokälskare runt om i Sverige

Sex böcker från Bonnierförlagen tilldelas Adlibrispriset 2020. Böckerna röstades fram till av bokälskare runt om i Sverige och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2020. Engagemanget för 2020 års Adlibrispris var stort och omkring 30 000 personer var med och röstade fram de vinnande böckerna!

Årets barnbok 0–6 år

Komikern och tv-profilen David Sundins Boken som inte ville bli läst är en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker. Eftersom den här boken absolut inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta sig till barnens stora glädje: bokstäverna försvinner, boken försöker stänga sig, brännas och utsätta den som läser högt för allt möjligt bus för att förmå den att lägga ifrån sig boken.

Årets barnbok 6–12 år

Journalisten Jenny Strömstedt berättar i Barn som förändrat världen om 17 barn som på olika sätt gjort världen bättre. Det är till exempel Louis Braille som uppfann blindskriften, Margaret Knight som uppfann allt möjligt (och fick lov att slåss för sina patent i domstol), Liam Hannon som bredde smörgåsar åt hemlösa och Muzoon Almellehan som gick från tält till tält i flyktingläger för att övertala föräldrar att låta sina döttrar gå i skolan i stället för att gifta sig. Och så finns här förstås Greta Thunberg som skakat om den politiska dagordningen över hela världen.

Årets deckare

En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han sett tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark. Det ohyggliga mönster som framträder slungar in polisen i en livsfarlig jakt. Detta är utan tvekan Joona Linnas mest gåtfulla fall hittills. Spegelmannen är thrillermästaren Lars Keplers åttonde bok med Joona Linna.

Årets faktabok

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS.

Årets kokbok

Veckans matsedel ligger fokus på vardagsmat som funkar. Använd dig av de praktiska veckomenyerna när tid och fantasi tryter och laga ny, spännande mat från olika länder. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet, som thai-köttbullar i jordnötssås, venezuelansk ost- och potatissoppa, persisk kyckling gryta och snabblasagne. Matplaneringen är fixad! Zeina Mourtada är en högt uppskattad matprofil. Hennes nyfikenhet på mat och kärleken till matlagning har gjort recepten till favoriter i hundratusentals kök.

Årets roman

Kya Clark växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Familjen har inte mycket pengar, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kya är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden. Byborna sprider elaka rykten och kallar henne ”Träskflickan”. När Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback och svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt. En på samma gång en skrämmande skildring av gruppmentalitet i ett litet samhälle och en storslagen hyllning till naturen och till att våga gå sin egen väg.