Bonnierförlagen, 2022-03-24

De prisas i Nextory E-book Awards 2022

Nu är det officiellt vilka titlar som prisas i Nextory E-book Awards 2022 – tidigare kallad Stora e-bokspriset. Åtta titlar från Bonnierförlagen belönas med pris i de olika kategorierna.

Priset är instiftat av boktjänsten Nextory för att hylla e-boken och årets mest utlästa titlar. Priset delas ut för femte året i rad. Läs mer om samtliga pristagare.

De belönade titlarna är:

Vuxenböcker, silver

Den saknade systern av Lucinda Riley

De sex adoptivsystrarna D’Aplièse har alla varit ute på en osannolik resa då de sökt och funnit sina rötter. Men en fråga kvarstår: vem är deras sjunde syster och var finns hon? De har bara en ledtråd – en bild av en stjärnformad smaragdring. Jakten på den sjunde systern kommer att föra dem över hela världen – från Nya Zeeland till Kanada, England, Frankrike och Irland.
Vuxenböcker, brons

Där den sista lampan lyser av Mari Jungstedt

Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband.

Barnböcker, brons

Vem blöder? av Stina Wirsén

En liten bok om stora känslor. På ett mästerligt sätt fångar Stina Wirsén i text och bild både det svåra och komiska i situationen. Boken vänder sig till de minsta barnen – den är enkel i sitt upplägg, men med stor finess och träffsäkerhet finner Stina Wirsén de små nyanserna som gör boken till ett mäktigt äventyr!

Samhälle & Politik, silver

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf skriver brev till män hon mött. Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. Är du en av dom?

Samhälle & politik, brons

Depphjärnan av Anders Hansen

Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Anders Hansen visar i Depphjärnan hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna – och vår kropp – och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan.

Biografier & Reportage, guld

Isabella av Isabella Löwengrip och Rebecka Edgren Aldén

Redan som tonåring blev Isabella Löwengrip Sveriges största bloggare under namnet Blondinbella. Som tjugoåring drev hon flera stora bolag. Vid 28 års ålder blev hon utsedd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Hon hade då ett tiotal bolag med över 100 miljoner i omsättning och 30 anställda. Hon var på väg att erövra världen när allt kraschade. På bara några månader förlorade hon allt hon byggt upp och hamnade på psykakuten.

Biografier & Reportage, silver

Hon hette Esmeralda av Melinda Jacobs och Minna Tunberger

Lilla hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda tvingades lämna det familjehem som hon hade levt i sedan sju veckors ålder. Här får vi familjehemsmamman Melinda Jacobs egen berättelse om vad som hände, framställd av journalisten och författaren Minna Tunberger. Vi får komma nära Esmeralda, vars öde har kommit att påverka så många.

Biografi & reportage, brons

Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad, Navid Modiri och Caroline Bankier

En självbiografisk berättelse om hur Björn Natthiko Lindeblad lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och blir med tiden en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I januari 2022 avled Björn Natthiko Lindeblad efter att ha levt med nervsjukdomen ALS i många år.