Bonnierförlagen, 2019-03-09

Feministiska priset ”Årets Selma” till Annonsrådet och Femmetopia

Prisutdelare var Centerns partiledare Annie Lööf samt statsvetaren Suad Ali expert på migrationsfrågor.

Juryns motivering för Årets Selma 2019 lyder:

Dagligen möts vi av mängder med reklam där kvinnor objektifieras och reduceras till sexobjekt. Genom en gemensam plattform på Facebook och Instagram har hon samlat över 10 000 medlemmar som med outtröttligt engagemang och kollektivets kraft fått världsledande företag att förstå och förändra. Att en fjärils vingslag verkligen kan växa till en orkan, det visar Årets Selma 2019 – Amanda Oxell för Annonsrådet.

–Att få det här priset är förstås enormt prestigefullt för mig personligen, men det är ju framförallt en bekräftelse på att det faktiskt går att göra skillnad. Det känns väldigt hoppfullt att det faktiskt går att förändra samhället till det bättre – tillsammans, säger Amanda Oxell, vinnare av Årets Selma 2019.

Juryns motivering för Årets Selma Junior 2019 lyder

”Våldsporren är min generations sexualkunskap. Det är omöjligt att etablera samtyckeskultur om barn har tillgång till våldsporr”. Som ordförande i en feministisk förening sätter hon press på lagstiftning, lärare, rektorer och politiker – och kräver samtyckesundervisning i läroplanen och åldersgräns på nätporr med BankId. Att det knappast är tro utan handling som verkligen flyttar berg, det visar Årets Selma Junior 2019 – Femmetopia, Kungsholmens Gymnasiums feministiska förening och ordföranden Ebba Bjelke.

– Det här priset ger mig allt det stöd och mod jag behöver för att fortsätta arbeta med det jag genuint brinner för. En viktig drivkraft för mig är att hela tiden arbeta för att förändra saker till det bättre så att mina två småsystrar ska få leva i ett bättre samhälle, säger Ebba Bjelke, vinnare av Årets Selma Junior 2019.

Priserna delades ut i samband med ett firande av Internationella kvinnodagen och föreställningen Årets Selma 2019 – 8 mars med Kakan Hermansson & vänner på Södra Teatern i Stockholm. Tillställningen bjöd på scensamtal med Anna Kindberg Batra, Sara Danius, Clara Henry, Stina Wollter, Melody Farshin, Thomas Sekelius, Ida Östensson, Katarina Wennstam, Christoffer Holst, Aase Berg och Camilla Läckberg.