Bonnierförlagen, 2018-12-10

Följ med Martin Widmark och Mats Vänehem till vikingatiden

Författaren Martin Widmark och illustratören, arkeologen och vikingaexperten Mats Vänehem har tillsammans skapat bokserien om vännerna Halvdan och Meia och deras liv i Sverige under vikingatiden. Mötet med kristendomen och influenser från resten av Europa gör vikingatiden till en dynamisk och spännande del av vår historia som är högst aktuell idag. Böckerna om Halvdan och Meia skildrar vikingarnas vardagsliv, makthavare och gudar.

Historien bakom Halvdan Viking och Mera

Klicka och se en film när Martin och Mats berättar om bakgrunden till böckerna.

Böckerna kombinerar spännande äventyr med fakta

I den senaste boken Halvdan och Meia. Bland trälar och gudar får läsaren följa med till vikingatidens Uppåkra, som för tusen år sedan var Nordens centrum för makt och handel. Halvdan och Meia ställs inför ett svårt val när de träffar på två trälar och efter en farofylld flykt till Lund hamnar de mitt i ett bråk mellan kung Tveskägg och hans farbror. Följ med in i Uppåkras hantverkskvarter och gårdar, till tempelområdet och vidare till den nya staden Lund, där husen är stora och fina och en ny kyrka håller på att byggas.

Jobba med böckerna i klassrummet

Med lärarstödet vill vi inspirera till att arbeta med böckerna om Halvdan Viking, i flera ämnen; svenska, SO, NO och bild. Materialet är utformat utifrån tanken att man kan läsa text (och även bild) ”på, mellan och bortom raderna”.

Ladda ner lärarstödet till Halvdan Viking.

Uppåkra arkeologiska centrum – en unik plats

Under mer än 1000 år fungerade Uppåkra som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum. Mer än 20 000 föremål har grävts upp, ändå beräknas 99% av den gamla bosättningen finnas kvar under marken. Uppåkra har ett omfattande program för skolklasser – läs mer här.

Du och din klass kan bland annat ta del av Uppåkras Arkeologiskola här:

Ladda ner lärarstödet Arkeologiskola till läraren.

Ladda ner lärarstödet Arkeologiskola för elever.