Bonnierförlagen, 2023-09-29

Folk som sår i snö vinner folkets litteraturpris Årets Bok 2023

Bonniers Bokklubbar delade idag ut priset för Årets Bok 2023. Priset delas ut för att uppmärksamma den roman som läsarna anser vara årets bästa. Den bok som i år fick flest röster av läsarna och därmed står som vinnare är Tina Harnesks Folk som sår i snö.

Petra Nuhma, marknadschef på Bonniers Bokklubbar:

– Även i år lyckas en debutant fängsla läsarna och kamma hem titeln Årets Bok, det är verkligen roligt. Både vinnaren Tina Harnesk och Ann-Helén Laestadius, som hamnar på andra plats, är samiska författare så det verkar som om den samiska erfarenheten tilltalar läsarna lite extra just nu.

Priset fortsätter växa och såg i år ett nytt röstningsrekord med totalt nästan 25 000 röster. Av de tolv nominerade titlarna gav läsarna flest röster till:

  1. Folk som sår i snö av Tina Harnesk (Bokfabriken)
  2. Straff av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)
  3. Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (Editions J)

Tina Harnesk, författare och prismottagare:

– Sedan jag började följa årets bok är detta första gången jag haft fel om vem som skulle vinna. Jag är så glad och tacksam att det inte är klokt!

Tina Harnesk belönades förutom med äran också med en statyett designad av Torstensson Art & Design i en prisutdelningsceremoni på Bokmässan i Göteborg idag, den 29 september 2023.

Kriterier för Årets bok

Årets Bok har delats ut av Bonniers Bokklubbar sedan 2016. Juryn består av Bonnier Bokklubbars fem litteraturredaktörer som utser 12 nominerade titlar utifrån ett antal kriterier. Boken ska ha getts ut på svenska under perioden 1 maj 2022 – 30 april 2023 och ska inneha hög språklig kvalitet, tilltala en bred läsekrets samt vara en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Läsare kunde rösta på sin favoritbok mellan 2 maj och 3 september 2023.