Bonnierförlagen, 2020-04-27

Fortsatt satsning på livestreaming efter coronapandemin

Under coronapandemin har användningen av olika liveformat ökat i takt med att fysiska event behövt ställas in, något som både varit en utmaning och som givit vissa positiva effekter.

Jenny Bjuhr Berggren, CMO:

– Under coronapandemin har vi arbetat intensivt med att skapa digitala format och alternativa aktiviteter som i mesta möjliga mån kan väga upp för inställda event och indragna aktiviteter i fysisk bokhandel. På detta sätt har vi kunnat jobba på enligt plan med lanseringen av vårens böcker. På kort tid har vi testat många alternativa format och aktiviteter och vi har redan hittat guldkorn, som uppskattas av både läsare och författare, som vi vill fortsätta med på lång sikt.

Ett populärt format har varit författarnas liveframträdanden på SelmaStories (not. Bonnierförlagens plattform för läsinspiratio) Instagramkanal under den internationella hashtaggen #quarantinereading. Varje dag kl. 11 är det en författare, eller ibland en förläggare, som berättar om sitt arbete och läser högt ur sin aktuella bok i livesändning. Exempel på författare som medverkat hittills är Elin Olofsson, Jens Lapidus, Madeleine Schantz, Viveca Sten, Jona Elings Knutsson, Arne Dahl, Thomas Erikson och Lydia Sandgren. För barnböcker finns en dito aktivitet på Bonnier Carlsens instagramkanal där man har högläsning varje kväll kl. 19.

Andra exempel på aktiviteter är en livesänd Feelgoodfrukost där tre aktuella författare; Heléne Holmström, Christoffer Holst och Sofia Henriksson; intervjuades om sina böcker, en Instagram take-over som bl.a. aktuella Stina Jackson gjorde under en dag från sitt hem i USA då hennes Sverigebesök behövt ställas in och livesändning av podcasten Lomma-Karlaplan för att uppmärksamma Anders de la Mottes nya bok Våroffer, när releaseeventet behövde ställas in.

Jenny Bjuhr Berggren, CMO:

– Digitala event kan inte mäta sig med känslan av ett fysiskt möte, men live-formaten tror vi kommer att vara fortsatt uppskattade även efter coronapandemin som komplement till fysiska event och möten. Inte minst då de är tillgängliga för många fler. Därför lanserar vi nu SelmaStories Live, som blir samlingsnamnet för våra digitala live-aktiviteter.

För mer information:

Se selmastories.se

Jenny Bjuhr Berggren • jenny.bjuhr.berggren@bonnierforlagen.se • 0707-721 54 17