Bonnierförlagen, 2019-09-12

Foto: Peter Jönsson

Isa Widerståhl ny förlagschef på Albert Bonniers Förlag

Isa Widerståhl har utsetts till ny förlagschef på Albert Bonniers Förlag. Hon kommer närmast från rollen som strategiansvarig på Bonnier Books och ingår i flera av bolagets styrelser, däribland Bonnierförlagens. Isa efterträder Jesper Monthán som går vidare till en ny roll som vice VD på Bonnierförlagen.

– Jag har haft förmånen att arbeta nära Isa i ett par intensiva år med stora förändringar inom Bonnier Books. Jag har ständigt imponerats över hennes passion för litteratur, strategiska höjd samt förståelse för de betydande förändringar som sker på bokmarknader världen över. Med Isa som förlagschef, Daniel Sandström som litterär chef och Åsa Ernflo som operativ chef har Albert Bonniers Förlag en ledartrio som tillsammans med förlagets skickliga medarbetare kommer säkerställa Sveriges mest attraktiva utgivning framöver, säger Håkan Rudels, VD för Bonnierförlagen.

Isa Widerståhl kommer närmast från Bonnier Books där hon i rollen som strategiansvarig har arbetat med strategi- och affärsutvecklingsuppdrag inom Bonnier Books samlade verksamhet. Hon är styrelseledamot i BookBeat, Bonnier Books UK, Bonnier Media Deutschland samt Bonnierförlagen där hon även ingår i ledningsgruppen och har bl a drivit förlagshusets framtidsscenarioarbete som involverat ett stort tvärfunktionellt team. Isa Widerståhl tillträder som förlagschef på Albert Bonniers Förlag den 1 oktober.

– Det är ett hedersuppdrag, i min värld det finaste jobbet som finns. Att både driva förändring på Albert Bonniers Förlag och förvalta dess 180-åriga arv känns för mig som en oemotståndlig kombination. Efter att ha jobbat i nästan tre år på Bonnier Books med strategiska frågor i en internationell kontext är jag nu väldigt glad att komma ännu närmare böckerna och författarna – och inte minst att få jobba tillsammans med förläggarna och redaktörerna på Albert Bonniers Förlag, säger Isa Widerståhl.

Isa Widerståhl har en kandidat- och masterexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har tidigare arbetat som strategi- och kommunikationskonsult innan hon började på Bonnier Books.

Jesper Monthán ny vice VD på Bonnierförlagen

Isa Widerståhl efterträder Jesper Monthán som går vidare inom företaget och blir vice VD på Bonnierförlagen. Jesper Monthán, som varit verksam som förlagschef på Albert Bonniers Förlag sedan 2012, kommer i rollen som vice VD Bonnierförlagen även ha ett särskilt ansvar för agentrelationer.

– Jesper har lett Albert Bonniers Förlag i en väldigt omtumlande tid då digitaliseringen har förändrat förutsättningarna dramatiskt för varje förlag i Sverige. Och idag när han lämnar över förlagchefsjobbet står förlaget stabilare än på länge, såväl utgivningsmässigt som ekonomiskt, avslutar Håkan Rudels.

Isa Widerståhl tillträder som förlagschef den 1 oktober 2019.

För ytterligare information:

Isa Widerståhl, tillträdande Förlagschef, Albert Bonniers Förlag, isa.widerstahl@bonnierbooks.com, +46 73 769 58 97

Håkan Rudels, VD, Bonnierförlagen, hakan.rudels@bonnierbooks.com, tel +46 73 773 80 65

Presskontakt:

Katarina Arborelius, chef företagskommunikation, Bonnierförlagen, katarina.arborelius@bonnierforlagen.se, tel +46 70 696 66 90

Albert Bonniers Förlag

Albert Bonniers Förlag är Sveriges största allmänutgivande förlag med en utgivning på runt 130 titlar per år. Utgivningen består av svensk och utländsk skönlitteratur, liksom en facklitterär utgivning. Sedan 2017 är Wahlström & Widstrand en del av Albert Bonniers Förlag.