Bonnierförlagen, 2021-06-12

Foto: Cathrine Gonsholt Ighanian

Lucinda Riley har avlidit efter en fyra år lång kamp mot cancer

Med stor sorg möttes vi idag av nyheten att författaren Lucinda Riley har gått bort. Lucinda Rileys familj meddelade med följande uttalande att Lucinda har avlidit efter en fyra år lång kamp mot cancer:

Till Lucindas vänner och läsare runtom i världen:

Det är med stor sorg vi måste berätta för er att Lucinda avled fridfullt i morse, omgiven av sin familj som var så viktig för henne. Vi inser att det här kommer som en stor chock för de flesta, som inte känt till att Lucinda har kämpat mot cancer i fyra år.

Under dessa fyra år har Lucinda författat fem romaner, och den här veckan toppar Den saknade systern bästsäljarlistor över hela världen.

Lucinda berörde alla hon mötte, liksom dem som läste hennes berättelser. Hon utstrålade kärlek och vänlighet i allt hon gjorde och kommer för alltid att fortsätta att inspirera oss.

Framför allt älskade Lucinda livet, och hon tog vara på varje ögonblick. Med hennes egna ord:

“Genom denna resas smärta och glädje har jag lärt mig den viktigaste läxa livet kan erbjuda, och det är jag glad över. Ögonblicket är allt vi har.”

Karin Linge Nordh är Lucinda Rileys svenska förläggare och kommenterar:

“Det är med stor sorg vi har tagit emot nyheten att Lucinda Riley har avlidit. Bazar har haft glädjen att vara Lucindas svenska förlag sedan 2017 och våra tankar finns idag hos Lucindas familj. Den senaste tiden har vi känt en enorm glädje över framgångarna med Den saknade systern och läsarnas fina mottagande av den sjunde delen i Lucindas succéserie om de sju adoptivsystrarna. Jag hade glädjen att få träffa Lucinda en gång och kommer för alltid minnas hennes värme, intelligens och humor. Vi befinner oss i chock just nu, men finner tröst i det arv Lucinda efterlämnar. Lucinda har gett så mycket till sina läsare, skapat ett universum som kommer att leva kvar för all framtid och tagit oss med på resor över hela världen. Nu är det upp till oss att förvalta hennes skatt.”

Om Lucinda Riley

Lucinda Riley föddes på Irland och efter en tidig karriär som skådespelerska inom film, teater och tv, skrev hon vid 24 års ålder sin första bok. Hennes romaner har översatts till 37 språk, sålts i 30 miljoner exemplar samt legat på både New York Times och Sunday Times bästsäljarlistor. Lucinda och hennes familj delade sin tid mellan England och en bondgård i West Cork, Irland, där hon skrev sina böcker.

Läs mer om serien De sju systrarna på SelmaStories.