Bonnierförlagen, 2021-03-18

Foto: Alexander Mahmoud

Mattias Fyrenius ny VD för Bonnierförlagen

Mattias Fyrenius tar över rollen som VD på Bonnierförlagen. Han efterträder Sara Börsvik som samtidigt träder in i förlagshusets styrelse. I samband med VD-bytet tillträder Olga Strandhammar den nyinrättade rollen som CFO för Bonnierförlagen. 

Sedan 2019 arbetar Mattias Fyrenius på Bonnier Carlsen, en del av Bonnierförlagen, som förlagschef och publicistisk chef. Han har tidigare varit VD för Nobel Media, chef för TV4 Nya Medier samt chef för SvD Nya Medier. Han har suttit i Bonnierförlagens styrelse i olika perioder sedan 2008.  

– Mattias Fyrenius har en imponerande erfarenhet och kunskap om medie- och bokbranschen. Jag har under många år lärt känna Mattias både som kollega och som ledamot av Bonnierförlagens styrelse. Jag är övertygad att han tillsammans med teamet på Sveavägen kommer att ytterligare stärka vår position på en bokmarknad som sällan varit mer spännande än nu, säger Håkan Rudels, VD på Bonnier Books. 

– Jag är såklart glad och stolt över förtroendet att tillsammans med ett så erfaret gäng få leda förlagshuset. Ett sådant här uppdrag tar man sig an med lika delar ödmjukhet, energi och passion. Sara har gjort en imponerande insats och vi har en stark utgångspunkt. Bonnierförlagen är det förlagshus som arbetar med de bästa författarna och medarbetarna som ger ut, marknadsför och säljer den mest relevanta litteraturen i Sverige oavsett genre och format. Och det ska vi fortsätta vara. Så enkelt och svårt är det, säger Mattias Fyrenius. 

Sara Börsvik lämnar förlagshuset för en roll som CFO för Epidemic Sound. Samtidigt träder hon in i Bonnierförlagens styrelse som styrelseledamot. 

Det är med väldigt blandade känslor jag lämnar min operativa roll på Bonnierförlagen. Det är ett fantastiskt förlagshus med många underbara människor som jag kommer sakna. Det känns därför extra värdefullt för mig att fortsätta vara involverad genom styrelsearbetet, säger Sara Börsvik.

– När Sara utsågs till VD var jag säker på att hon med sitt säkra ledarskap skulle stärka Bonnierförlagen. Det har hon verkligen gjort. Bolaget har förbättrat resultatet med över 40 % sedan hon tog vid som VD och 2020 sålde Bonnierförlagen fler böcker än någonsin i vår 183-åriga historia. Jag hade gärna fortsatt jobba med Sara operativt, men är samtidigt glad över att hon har tackat ja till att ingå i Bonnierförlagens styrelse, säger Håkan Rudels. 

Bonnierförlagens Head of Controlling Olga Strandhammar träder in i den nyskapade rollen som Chief Financial Officer (CFO) för Bonnierförlagen. Olga har arbetat på Bonnierförlagen sedan 2019 och har innan dess arbetat i ledande ställningar inom Universum, Swedbank och Tele 2.

Mattias Fyrenius och Olga Strandhammar tillträder sina nya roller den 29 mars 2021. Tills en efterträdare tillsatts fortsätter Mattias Fyrenius i sin nuvarande roll som förlagschef och publicistisk chef för Bonnier Carlsen, parallellt med sin nya roll som VD för Bonnierförlagen.