Möt Linda Seth – mentor till vinnarklassen i Den stora läsutmaningen 2024
Klass 4 på Tärnsjö skola i Heby kommun segrade i 2024 års upplaga av Den stora läsutmaningen – en årlig tävling där den Åk 4-klass som läser mest under höstterminen vinner världens bästa skolresa! Lästiden för den segrande klassen landade på 2 timmar och 5 minuter/elev/dag. Vi fick möjligheten att ställa några snabba frågor till Linda Seth, lärare och mentor till klass 4 på Tärnsjö skola.
Ett nytt avsnitt av programserien Läskraft släpps på Världsbokdagen den 23 april. Då kan du bland annat ta del av fler av Linda Seths insikter om läsning i klassrummet.
Hej Linda, grattis till vinsten i "Den stora läsutmaningen"! Berätta om dig själv, vem är du?
Hej! Tack. Jag är 47 år, har fyra barn, en man och en massa djur. Jag är mentor åt klass 4 på Tärnsjö skola och har följt klassen sedan de gick i ettan.
Vilka var de viktigaste parametrarna i ditt arbete för att få eleverna att läsa så pass mycket att de vann "Den stora läsutmaningen"?
Först och främst så visste jag att jag ville vara med i en tävling med just läsning. Jag visste inte exakt hur den skulle se ut men jag höll utkik efter en tävling. Har en dotter som var med i något liknande när hon gick i 4:an. Sen har jag en son som egentligen inte har svårt att läsa men som tycker det är så tråkigt, vilket resulterat i att han har haft jobbigt att plugga till prov både vad gäller körkort och prov i skolan. Så att bara läsa var väldigt viktigt för mig. Eleverna fick själva välja böcker från biblioteket, böcker som de verkligen ville läsa. När de gick i trean var det mera ”bestämt” vilka böcker man skulle välja av. I Den stora läsutmaningen fick de inte välja tunna serietidningar utan det skulle vara böcker och de fick som sagt välja fritt så det verkligen skulle vara något de ville läsa.
Vi gjorde också så att de fick läsa på lite andra platser än bara i klassrummet, ställen som var lite mysiga. All läsning räknades, även den som skedde hemma, och protokollfördes. De elever som gick på fritids hade protokoll där.
Hur ser ditt samarbete ut med skolbibliotekarien vanligtvis? Och hur förändrades det under tävlingen?
Innan tävlingen var det nog faktiskt så att skolbibliotekarien bara kom en gång per termin och pratade om böcker sen blev det liksom inget mer. Men nu har det blivit fler och fler önskemål om böcker till henne. Vill nog även påstå att barnen har fått ett samarbete med Erika (som hon heter); är hon på plats så har de självmant gått ut till henne och sagt vilka böcker de önskat.
Går det att se att en höjd läskondis haft en positiv effekt i elevernas prestation i övriga ämnen? Om ni har andra ämneslärare, har ni pratat om någon effekt sinsemellan?
Vi har screenat eleverna nu i början på året och alla de elever som blev screenade har faktiskt ökat upp sin läshastighet och även läsförståelse. Jag har eleverna i alla ämnen förutom PREST-ämnena.
Hur arbetar ni med läsning idag i klassrummet?
Idag startar vi dagen med tio minuters tyst läsning (det gjorde vi även under tävlingen men då en längre stund). Sedan läser en del elever självmant när de är klara med en uppgift eller när de sitter och väntar på att alla ska komma in i klassrummet från t.ex. idrotten. Det är kul att se!