Bonnierförlagen, 2023-03-17

De prisas i Nextory E-book Awards 2023

Nu är det officiellt vilka titlar som prisas i Nextory E-book Awards 2023 – tidigare kallad Stora e-bokspriset. Nio titlar från Bonnierförlagen tilldelas pris i de olika kategorierna.

Priset delas ut för sjätte året i rad och är instiftat av boktjänsten Nextory för att hylla e-boken och årets mest utlästa titlar. Läs mer om samtliga pristagare.

De prisbelönade titlarna är:

Vuxenböcker, silver

Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

Kult är den andra delen i Läckberg Fexeus spänningsserie om det udda utredarparet Vincent och Mina. När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm sätts polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna.

Vuxenböcker, brons

Värma händer av Katarina Widholm

Uppföljaren till den kritikerrosade romanen Räkna hjärtslag. Betty från Hudiksvall är numera gift med sonen i doktorsfamiljen Molander där hon tidigare arbetade som hembiträde. Men hon är inte lycklig. Äktenskapet med Carl-Axel knakar i fogarna och hon oroas över makens oförmåga att handskas med pengar och alkohol. Hon grubblar också över vad som egentligen hände med dotterns verklige far, som är spårlöst försvunnen. Att kombinera modersrollen med yrkesarbete är inte lätt, särskilt som Betty har svårt att förlika sig med tanken på att själv ha ett hembiträde i hushållet.

Barnböcker, guld

Vattenlandet av Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson

Den fjärde fristående delen i ”Läs på egen risk!”. Tindra och Selma ska äntligen få besöka det underbara vattenlandet som alla i skolan pratar om. Tjejerna är ivriga, men också lite oroliga. Ryktet går nämligen att om man råkar kasta sig ner i fel vattenrutschkana kan man hamna i en hemlig, livsfarlig bassäng. Och där under ytan bor något stort, mörkt och hungrigt ...

Barnböcker, silver

Sagan om den underbara familjen Kanin och Godistrollet av Jonna Björnstjerna

Därför att det är den enda dagen i veckan då GODISTROLLET vilar. Alla andra dagar hämtar trollet de barn som äter godis! Men är detta verkligen sant? Lillebror Kanins pappa påstår det. Men själv går ju pappa och gräver i gottepåsen mitt i veckan utan att det dyker upp något troll. När pappa lämnar köket klättrar Lillebror upp till godisskåpet och sedan åker godiset in i munnen ... Då, o fasa, sträcks ett par lååånga armar in i köket och griper tag i Lillebror - Godistrollet!

Feelgood & Romance, guld

Summan av alla kyssar av Julia Quinn

Tredje delen i Smythe-Smith-kvartetten. Hugh Prentice är både smart, praktisk och matematisk men har inget tålamod när det kommer till dramatik och känslor. Sarah Pleinsworth är rapp, känslostyrd och utåtriktad och det är allt annat än en hemlighet att hon aldrig har förlåtit Hugh för duellen som nästan splittrade hela hennes familj. När de ofrivilligt tvingas umgås en hel vecka och en första kyss leder till två, tre, och fyra tappar Hugh räkningen och Sarah, för första gången, talförmågan …

Feelgood & Romance, silver

Förbannade kärlek av Colleen Hoover

När Tate Collins flyttar till San Fransisco för att plugga till sjuksköterska är Miles Archer den första hon träffar. Han ligger redlös i korridoren utanför hennes brors lägenhet, där Tate ska bo. Det är uppenbart att det inte är kärlek vid första ögonkastet. Vad de däremot upptäcker att de har, är en obestridlig och laddad attraktion för varandra. De enas om det perfekta upplägget: hon vill inte ha ett förhållande och han vill inte ha kärlek. Båda tror att de kan hantera en sådan relation, men det visar sig vara mer komplicerat än de tänkt sig.

Feelgood & Romance, brons

Efter regn av Lucy Dillon

Tara Hunter är terapeut med uppdrag att återställa Longhamptons samhällsanda efter en katastrofal översvämning. Men hennes egen livssituation är inte särskilt stabil. Dr David Dalloway är ny stjärnrådgivare på Longhamptons hälsocenter och har specialiserat sig på husdjur. Men han har också en förmåga att läsa människors tankar – vilket är det sista Tara behöver just nu. När Tara konfronteras med sitt förflutna ser det först ut som att en ny katastrof är i antågande. Eller är det i själva verket en ny chans?

Biografier & Reportage, silver

Händelserna på hästgården av Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus

De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media. Nu kommer familjens egen berättelse Händelserna på hästgården som handlar om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med.

Biografier & Reportage, brons

Hon hette Esmeralda av Melinda Jacobs och Minna Tunberger

Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder. Här får vi med familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord veta vad som egentligen hände. Inte minst får vi följa Melinda i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring – en kamp som leder till en lagändring där man äntligen börjar ta hänsyn till barnets bästa.