Bonnierförlagen, 2018-06-28

Foto: Sara Mac Key, Stefan Tell, Caroline Andersson, Anna Rex

Nomineringar till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris klara

Linnea Axelsson, Stina Jackson, Axel Lindén och Elin Olofsson nomineras till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Prissumman är 50 000 kr och vinnaren presenteras under bokmässan i Göteborg i september.

De nominerade författarna och verk är:

Linnea Axelsson: Ædnan

ÆDNAN är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten, men numera bosatt i Stockholm. 2010 debuterade hon med romanen Tvilling-smycket.

Stina Jackson: Silvervägen

Silvervägen är en roman om en pappa som kör utmed väg 95 – genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur – för att leta efter sin försvunna dotter. Stina Jackson är född 1983 och uppvuxen i Skellefteå. I dag är hon bosatt i Denver, USA. Silvervägen är hennes debutroman.

Axel Lindén: Fårdagboken

Fårdagboken är en bok om en akademiker som flyttar ut på landet med sin familj och får ansvaret för skötseln av en flock får. Samvaron med fåren kommer att bli något annat än han kunde förvänta sig. Axel Lindén är född 1972 och bor med sin familj på en gård i Östergötland. Fårdagboken är hans debut.

Elin Olofsson: Krokas

Krokas är en roman om kärlek och ensamhet, om hemligheter och oväntad vänskap i efterkrigstidens Sverige. Elin Olofsson är född 1979 och bor i Östersund och Offerdal i Jämtland. Hon debuterade 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid.

Från andra förlag:

Kerstin Bengtsson, Jessica Blomberg, Anki Edvinsson, Agnes Lidbeck, Göran Magnusson, Elin Willows

Priset, som delats ut sedan 1954, tilldelas en författare som speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär. Tidigare års vinnare har bland annat varit Malin Nord, Bodil Malmsten och Tomas Bannerhed.