Bonnierförlagen, 2022-09-06

Read Hour bjuder in hela världen att läsa tillsammans

Klockan 19 den 8 september äger Read Hour rum. Då är det dags för hela världen att läsa tillsammans i en timme. Stanna upp, sitt ner, öppna en bok eller starta en strömmad bok och läs eller lyssna tillsammans. Read Hour firar läsning och vill inspirera barn och unga till att läsa samt slå ett slag för läskunnigheten.

Initiativet startades av Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland för att göra något åt det sjunkande läsintresset bland barn och unga. Initiativet har etablerats i Sverige och drivs av Läsrörelsen, Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft. Deras strävan är att hundratals Läsande förebilder – i alla åldrar och med olika bakgrund – ska ansluta sig till satsningen och därigenom stärka läsningen i Sverige.

Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen:

 – Read Hour är en symbolisk timme för att stimulera lusten till läsandet. Och vikten av att läsa – med ögon, öron och fingrar.

Bonnierförlagen är också officiell partner. Alla förlag i förlagshuset kommer att uppmuntra läsning under Read Hour och SelmaStories, Bonnierförlagens plats för bokälskare, uppmuntrar alla följare samt författare och influencers att öppna sina egna Instagramkonton för läsning under Read Hour genom att sända live medan de läser, högt eller tyst. Även redaktionen kommer att läsa, på SelmaStories Instagram.

Ulrika Caperius, förläggare på Bonnier Carlsen och ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete:

– Read Hour är ett så bra initiativ eftersom det skapar ett utrymme i en stressad vardag där såväl barn som vuxna kan göra plats för läsning. Vi hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt att läsa en rolig, viktig, spännande, sorglig, äventyrlig eller tankeväckande bok under Read Hour.

Vill du vara med?

Det är enkelt! Ställ klockan på 19:00 den 8 september och ta fram din favoritbok!