Bonnierförlagen, 2019-09-12

Foto: Peter Jönsson

Sara Börsvik ny VD på Bonnierförlagen

Bonnierförlagens styrelse har utsett Sara Börsvik till ny VD för Bonnierförlagen. Hon efterträder Håkan Rudels som övergår till rollen som arbetande styrelseordförande samt fortsätter som VD för Bonnier Books. Parallellt tillträder Jesper Monthán en nyinrättad roll som vice VD för Bonnierförlagen med särskilt ansvar för agentrelationer.

–Jag visste från Saras första dag på Bonnierförlagen att jag hade hittat min efterträdare och nu var det helt enkelt dags. Saras tunga ledarskapserfarenhet, förmåga att bygga team och stora respekt för förlagsgärningen gör att hon är rätt person att tillsammans med alla skickliga medarbetare leda vårt fina förlagshus vidare. Med tanke på hur mycket Bonnierförlagen, våra författare och medarbetare betyder för mig känns det så bra att lämna över till Sara. För egen del skapar jag utrymme för att arbeta med Bonnier Books ambitiösa planer framåt och då främst internationellt,säger Håkan Rudels, VD Bonnier Books.

Sara Börsvik rekryterades som CFO till Bonnierförlagen i april 2017, i november samma år fick hon en utökad roll som operativ chef på bolaget. Sara Börsvik sitter bl a i styrelserna för WSOY (Werner Söderström) samt Cappelen Damm. Hon har lång erfarenhet av ledande befattningar bland annat inom telekombranschen och inte mindre än sex gånger varit på chefsorganisationen ”Ledarnas” årliga lista över landets främsta unga kvinnliga chefer.

– Jag kan inte tänka mig ett mer intressant och dynamiskt jobb! Det innebär ett stort ansvar gentemot författare, medarbetare och ägare att förvalta vårt arv och samtidigt utveckla företaget för framtiden. Vi vill vara förlagshuset som attraherar Sveriges främsta författare och medarbetare, och som varje dag skapar magi genom att ge ut de bästa böckerna, säger Sara Börsvik.

Sara Börsvik tar vid efter Håkan Rudels som innehaft dubbla VD-uppdrag för både Bonnierförlagen och Bonnier Books. Håkan Rudels fortsätter som VD för Bonnier Books och övergår till arbetande styrelseordförande inom Bonnierförlagen.

I samband med att Jesper Monthán tillträder som vice VD Bonnierförlagen lämnar han rollen som förlagschef på Albert Bonniers Förlag. Ny förlagschef på Albert Bonniers Förlag blir Isa Widerståhl som presenteras i ett separat pressmeddelande som skickats ut samtidigt som detta.

Sara Börsvik tillträder som VD den 1 januari 2020.

För ytterligare information:

Sara Börsvik, tillträdande VD, Bonnierförlagen, sara.borsvik@bonnierforlagen.se, tel +46 72-57 136 57

Håkan Rudels, VD, Bonnier Books, hakan.rudels@bonnierbooks.com, tel +46 73 773 80 65

Presskontakt:

Katarina Arborelius, chef företagskommunikation, Bonnierförlagen, katarina.arborelius@bonnierforlagen.se, tel +46 70 696 66 90