Bonnierförlagen, 2024-03-14

Böckerna som prisas i Storytel Awards 2024

Vinnarna av ljudbokspriset Storytel Awards 2024 är korade och tre av titlarna är utgivna av Bonnierförlagen. Författarna och uppläsarna prisades vid en stor ljudboksgalan, den 13 mars 2024 på Cirkus i Stockholm.

Våra vinnare är:

I kategorin Roman: Käraste vänner av Katarina Widholm, uppläsare Katarina Ewerlöf

Motiveringen lyder:

Med romansviten om Betty har Katarina Widholm vunnit lyssnarnas hjärtan. Och som om inte det vore nog har samtliga böcker nominerats till Storytel Awards – en historisk bedrift som nu kröns med att tredje delen når hela vägen och tilldelas Årets ljudbok i romanklassen.
Käraste vänner bjuder på gripande och mångbottnad slukarlyssning om en kvinnas möjligheter, vardag och livsval, om folkhemmets utveckling och kärlekens ofta gåtfulla kraft, framförd med en oöverträffad intensitet. Den gedigna researchen ger berättelsen en fast grund och trovärdighet, utan att skymma de mellanmänskliga relationerna och samhällsförändringarna. Inläsaren Katarina Ewerlöfs röst dansar nära orden och fyller dem med liv. Lyhört tar hon sig an historien och blir ett med romanfigurerna. Hon hostar, bryter på tyska och sjunger med samma intensiva närvaro. Slutresultatet är en svit som vi kommer att bära med oss länge.

Jury Roman: Tara Moshizi, Kerstin Särneö och Jonas Eklöf

I kategorin Fakta: Hur långt är nu? Om cancer, kantstötta kaffekoppar och det eviga hoppet av Jane Oksanen, författaruppläsning

Motiveringen lyder:

“Vi belönar förmågan att gestalta. Konsten att placera oss i en värld som vi inte kände till så att vi verkligen befinner oss där, i ovisshetens väntrum.
Men det här är inte bara en berättelse om en obeskrivligt grym sjukdom, utan också en hyllning till hoppet och medmänskligheten. Det är en påminnelse till oss alla runt omkring om vad den mest basala omtanken kan betyda, som att komma över med lite mat eller skicka ett hjärta i ett sms.

Jury Fakta: Manne Forssberg, Åsa Erlandsson och Lovisa Ohlson

I kategorin Ungdom: Tusen gånger starkare av Christina Herrström, uppläsare Ella Schartner

Motiveringen lyder:

Med en osviklig känsla för stil skriver årets pristagare fram en historia som tack vare sitt universella tilltal och sin förmåga att klä av både kejsare och invanda strukturer har alla förutsättningar för att bli en svensk klassiker. Vi vill också särskilt lyfta fram bokens inläsare som fångar bokens huvudkaraktär och essens med sin milda men glasklara röst som inte lämnar några tvivel om vad vi som läsare är med om. En sömlös ljudproduktion bidrar till att göra lyssningen komplett.

Jury Ungdom: Nassim Al Fakir, Alle Eriksson och Marcus Barbosa Ferreira