Bonnierförlagen, 2019-10-18

Svenska Designpriset till Nobelkvinnorna

Under stor baluns på Liseberg i Göteborg korades nyligen pristagarna i den prestigefyllda tävlingen Svenska Designpriset. Satsningen kvinnliga Nobelpristagarna – en bokserie på 14 böcker – prisas med Guldmedalj i kategorin Redaktionell Print – Bok.

Motiveringen:

Äntligen! Vad vi har väntat på denna kvinnliga formation där varje enskilt ansikte borgar för litterär okuvlighet!” 

Då Nobelpriset i litteratur uteblev förra året, gick åtta svenska förlag samman och gav ut de kvinnliga Nobelpristagarna i en gemensam satsning. Böckerna lanserades i november och syftar till att uppmärksamma de 14 kvinnliga författarskap som belönats med Nobelpriset i litteratur sedan 1901. Omslagen är enhetligt formgivna av illustratören Kristin Lidström och porträtterar respektive författare.

Klara Johansson, projektledare bakom Nobelkvinnorna – hur känns det?

– Såklart jättekul! Lanseringen av Nobelkvinnorna fick ett väldigt fint mottagande redan från start förra hösten, så kul att de fortsätter belönas och uppmärksammas ett år senare. Det är den fantastiska formgivaren Kristin Lidström som står bakom den prisbelönade formen, hon var verkligen helt rätt kvinna för denna satsning och hennes formgivning tog lanseringen och böckerna till helt nya höjder. Bokserien har dessutom vunnit Svensk Bokkonst. Svenska Designprisets motivering är klockren: ”Äntligen! Vad vi har väntat på denna kvinnliga formation där varje enskilt ansikte borgar för litterär okuvlighet!”

Hur har arbetet med bokserien gått till?

Det har varit ett fantastiskt roligt projekt med många ringar på vattnet. Dels blev det ett bra ställningstagande det prislösa året 2018, dels fint att se att författarskapen fick nytt fokus och blev lästa på nytt. Det var också en spännande och rolig samarbetsövning mellan 8 olika förlag i en annars ganska så konkurrerande bransch. Jag tycker fortfarande en Nobelkvinna är årets julklapp, och visst vore det roligt om även Olga Tokarczuk kunde föräras att bli en del av detta bibliotek, så det hålls levande!

Om Svenska Designpriset

Svenska Designpriset är en tävling i design som är öppen för alla som arbetar med grafisk design, formgivning och inom liknande kreativa områden. Sammanlagt består tävlingen av tjugosju olika tävlingskategorier samt Juryns pris, Årets Våghals och Svensk Design Hedersgalleri. Tävlingen arrangeras av Batteri Kommunikation AB.