Bonnierförlagen, 2022-03-07

Yalla Trappan tilldelas det feministiska priset Årets Selma

Årets Selma 2022 tilldelas kvinnokooperativet Yalla Trappan i Malmö som genom att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor bidragit till gemenskap och ökat självförtroende. Årets Selma kategorin Årets Röst går till Bianca Kronlöf som med sin bok Brev till mannen under fjolåret belyste problematiken med en stark machokultur och mäns våld mot kvinnor. 

Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av SelmaStories, en del av Bonnierförlagen. Priset delas ut i två kategorier; Årets Selma och Årets Selma: Årets Röst och går till personer eller organisationer som gjort ett positivt avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått. Årets Selma består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. Priset delas ut på den Internationella kvinnodagen den 8 mars under en digital ceremoni, i år går Årets Selma av stapeln för femte året.

Kvinnokooperativet Yalla Trappan

Yalla Trappan grundades 2010 i Rosengård i Malmö och har idag ca 50 anställda inom områdena café och catering, syateljé och städ- och konferensservice. Vinsterna som verksamheten genererar återinvesteras i form av nya anställningar, detta bidrar till att fler utlandsfödda kvinnor kan bli ekonomiskt oberoende och ökar den sociala hållbarheten i Malmö. Verksamheten genomsyras av kreativitet och tar till vara på de kunskaper och erfarenheter som de anställda besitter.

Juryns motivering för Årets Selma

Med entusiasm och beslutsamhet har Yalla Trappan under många år hjälpt dem som haft svårast att nå arbetsmarknaden. Utlandsfödda kvinnor med liten eller ingen utbildning har funnit både varm gemenskap och en tydlig väg till anställning. Genom konkreta insatser har de stärkt kvinnornas position i samhället och tillsammans skapat en kooperativ kvinnokraft som gjort stor skillnad för många

Hedrande att dela titeln med tidigare vinnare

— Vi blev överrumplade, lyckliga och känner stor glädje och bekräftelse på att de arbete vi gör betyder något, inte bara för oss, utan även för andra. Det här gör att vi får bränsle till att ta fler steg framåt där vi vågar och satsar mer. Att få vara i sällskap med tidigare vinnare är väldigt hedrande, säger ordförande Christina Merker-Siesjö. På SelmaStories kan du läsa hela vinnarintervjun med Yalla Trappan.

Bianca Kronlöf är Årets Röst

Skådespelaren och författaren Bianca Kronlöf tilldelas Årets Selma i kategorin Årets Röst för sitt starka feministiska engagemang och vilja att öka det feministiska intresset även hos män. Hennes bok Brev till mannen föddes ur en reaktion på SVT-dokumentären Persona Non Grata där Bianca vände sig till männen i sin bransch med ett öppet brev på Instagram. Boken har fått många män att höja rösten och ta ställningen emot den osunda machokulturen. Läs SelmaStoies intervju med Bianca Krönlöf här. 

— Det här känns helt magiskt, jag har aldrig varit så här nervös förutom när jag släppte boken så det här betyder otroligt mycket! Berättar Bianca när hon möts av beskedet.

Juryns motivering för Årets Selma: Årets Röst

Till en autentisk röst med många klangbottnar, som med skärpa, innerlighet och humor öppnat upp för ett friare och rakare samtal mellan könen. Genom sina brev har hon tagit bladet från munnen, krossat tystnadskulturen och startat en gryende folkrörelse för att förändra på djupet. Hon har en central plats i det feministiska samtalet och tvekar inte att gå före när det krävs. Till en okuvlig röst som inte låter sig tystas. 

Här hittar du mer information om livesändningen Årets Selma den 8 mars.