Halfdan Pisket – aktuell med trilogi om flykt och med Sverigebesök

Halfdan Pisket – aktuell med trilogi om flykt och med Sverigebesök

22 maj, 2017 | Kartago

Den danske serietecknaren Hafldan Pisket är aktuell med böckerna Desertör, Kackerlacka och Medborgare. Böckerna utgör en trilogi där han berättar som sin fars uppväxt i Armenien och flykt till Danmark.

Halfdan Piskets far James växer upp i liten en by i gränsområdet mellan Armenien och Turkiet på femtiotalet. Som 18-åring kallas han in i den turkiska militären men hamnar kort därefter i militärfängelse, efter att ha blivit trakasserad och misshandlad av soldaterna och försvarat sig med vapen. När han släpps ut ur fängelset lever han som en utfryst främling i sitt eget land och bestämmer sig för att fly till Danmark.

DesertörKackerlacka och Medborgare utgör tillsammans en trilogi som handlar om faderns uppväxt, fängelsevistelse i ett turkiskt militärfängelse, hans flykt och om hur han till slut överlever i Danmark och strävan mot målet att bli dansk medborgare.

Hafldan Pisket är uppväxt i Danmark och har baserat sin historia på omfattande intervjuer och berättelser från sin far. Böckerna har väckt stor uppmärksamhet i Danmark och sålts till flera länder.

Recensionsdag för Desertör och Kackerlacka är den 26 juni. Medborgare kommer i höst och har recensionsdag den 2 oktober.

Hafldan Pisket är serietecknare, konstnär och författare utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Köpenhamn. Pisket har bland annat tilldelats Politikens litteraturpris och National Arts Foundations treåriga arbetsstipendium på 850 000 danska kronor. Det är första gången som stipendiet delas ut till grafisk litteratur.

I samband med utgivningen av Desertör och Kackerlacka besöker Halfdan Pisket Sverige. Han besöker Malmö och Stockholm den 8–9 juni.  

För intervjuförfrågningar och recensionsex, vänligen kontakta Hanna Lundkvist: hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se eller 076-526 11 63.

För mer information om våra böcker och upphovspersoner, samt högupplösta omslagsbilder och författarfoton, besök www.kartago.se

Kartago – Sveriges ledande serieförlag
Kartago ger ut böcker med bra historier, tecknade serier, humor, samhällskritik och bilder. På Kartago ger vi ut ca 30 titlar om året. Bland upphovspersonerna finns till exempel Hergé, Martin Kellerman, Nina Hemmingsson, Sara Olausson, Ester Eriksson, Jan Lööf, Jan Stenmark, Charlie Christensen, Anneli Furmark, Gunnar Lundkvist, Joakim Pirinen och Bim Eriksson bland många andra. Vår målsättning är att ge ut böcker med bilder i, böcker som har något att säga och som har en både rolig och intelligent syn på det samhälle vi lever i. Böcker som gärna kan plantera en ny idé och nya tankar hos läsaren.

Kartago har även  ett imprint i form av Orosdi-Back. På Orosdi-Back ger vi ut böcker av och om svenska konstnärer och konsthantverkare. Här hittar du konstpocket om många av våra svenska storheter, allt från Estrid Ericson till Dan Wolgers. Här hittar du även annat än böcker, som spel och brickor.