Våra närmaste fåglar som du aldrig mött dem förut

Våra närmaste fåglar som du aldrig mött dem förut

28 augusti, 2017 | Bonnier Fakta

Fåglar. Inga andra i den vilda naturen är oss lika nära. Inga andra djur kan få hjärtat att värmas, nyfikenheten att väckas och pulsen att stiga på så många av oss. I Nära fåglar möter du dessa våra närmaste som du aldrig mött dem förut.

Roine Magnusson – naturens egen studiofotograf – har tagit bilder som inte bara tecknar varje litet dun knivskarpt utan också avslöjar de olika fågelarternas, ja till och med de enskilda fågelindividernas, karaktärer. Bilderna är resultatet av ett mångårigt sökande efter ett nytt sätt att fånga fåglar på bild. Roine Magnusson har varit fascinerad av fåglar hela sitt liv och har dessutom jobbat som ringmärkare, något som varit till stor nytta när han arbetat med fåglarna, bland annat på ett antal svenska fågelstationer. Tyngdpunkten ligger på vardagens arter, de som finns runtomkring oss och fyller vår tillvaro med liv.

Samma perspektiv genomsyrar bokens texter. ”Vi försöker inte begripa varför fågelskådare är intresserade av sällsynta fåglar”, skriver författarna Mats och Åsa Ottosson. ”Vi är mer nyfikna på varför så gott som alla människor berörs av de vardagligaste fågelupplevelser: av rödhakens blick, av talgoxarnas pickande på fönsterrutan när maten är slut i fröautomaten, av måsarnas vita tecken på sommarhimlen. Varför just fåglar?”

Svaret ges i en längre text som förenar biologi och poesi, samt i ett trettiotal kortare texter där ett antal utvalda fågelkaraktärer får en närmare presentation. I varje artporträtt finns också en personlig berättelse om varför just denna fågelart är särskilt oemotståndlig.Roine Magnusson
, Mats Ottosson och Åsa Ottosson har skrivit flera böcker tillsammans, bland annat den uppmärksammade och prisbelönta boken Kor – en kärlekshistoria (Årets Pandabok 2012). Roine Magnusson är fotograf med stort intressa för djur och natur med öga för det unika i varje individ, oavsett om det är fåglar, kor eller träd. Mats och Åsa Ottosson är frilansjournalister, författare och föreläsare med starka känslor för den svenska naturen.

Utgivningsdag 26 september
Recensionsdag 10 oktober

Marie Jungsand
Mediekontakt
marie.jungsand@bonnierforlagen.se
076-542 80 74