Carola Hansson tilldelas Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2018Foto: Kjell Sundström

Carola Hansson tilldelas Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2018

02 maj, 2018

Carola Hansson belönas med Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2018 för sitt författarskap. Priset delas ut lördagen den 11 augusti i Frykensalen, Sunne bibliotek.

Carola Hansson, född 1942, debuterade 1983 med Det drömda barnet och har sedan dess publicerat ytterligare tio romaner, bland dem genombrottsromanen Andrej (1994) och Den älskvärde (2000). Senast utkom Masja (2015).

Motiveringen lyder:

”För ett författarskap som skapar en diktvärld där dröm slår över i verklighet, där verklighet slår över i dröm. Diktvärldens villkor heter förlust, exil; dess motor är det sökande som skapar mening just genom att söka mening.”

Selma Lagerlöfs Litteraturpris delas ut av en stiftelse med samma namn. Den har sitt säte i Sunne och bildades 1983 av Sunne kommun, dåvarande Hotell Selma Lagerlöf och Fryksdalens Sparbank.

Några av tidigare pristagare:

Lars Norén, Sara Stridsberg, Stewe Claeson, Lotta Lotass, Kjell Johansson, Klas Östergren, Ellen Mattson, Jan Lööf, Lars Gustafsson, John Ajvide Lindqvist, Barbro Lindgren, Lars Jakobson, Birgitta Stenberg, Sigrid Combüchen, PC Jersild, Peter Englund, Agneta Pleijel och Torgny Lindgren.