Banner Crimetime Gotland

Peter Robinson, Camilla Läckberg, Arne Dahl med flera klara för deckarfestivalen

26 november, 2015

I somras hade Sveriges nya internationella deckarfestival Crimetime Gotland premiär i Visby. Idag presenteras de första namnen till nästa års deckarfestival som äger rum 17-20 augusti 2016.

Under festivalpremiären i somras hade Sveriges nya internationella deckarfestival Crimetime Gotland premiär i Visby. Under festivalpremiären intog närmare 3000 deckarälskare ett soligt Visby. Totalt medverkade 50 författare från hela Skandinavien, Storbritannien och USA i ett brett program med över 150 programpunkter. Magnus Utvik, litteraturkritiker, menade att premiären blev ”en riktig succé när det gäller precis allting”.

Idag presenteras 34 klara namn till nästa års festival. Precis som tidigare går deckarfestivalen av stapeln veckan efter Medeltidsveckan, 17-20 augusti i Visby. Större delen av Sveriges deckarelit medverkar och det står nu klart att några av de nya namnen blir Camilla Läckberg, Arne Dahl, Johan Theorin samt Hjorth Rosenfeldt (Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt). Dessutom återkommer flera av Sveriges mest framstående författare såsom Håkan Nesser, Jens Lapidus, Mari Jungstedt, Viveca Sten och Anna Jansson med flera.

– Det är fantastiskt kul att se det stora intresset för deckare i Sverige. Första upplagan av Crimetime Gotland blev en riktig succé och jag ser fram emot att medverka nästa år, säger Camilla Läckberg.

Internationella gäster

Flera internationella gäster har tackat ja till Crimetime Gotland 2016. Medverkar gör Peter Robinson (UK), en av Englands mest kända deckarförfattare, aktuell med den 22:a boken om kriminalinspektören Alan Banks, Elizabeth Hand (US), flerfaldigt prisbelönt, vars romaner valts ut av både New York Times och Washington Post. Hennes deckare om fotografen Cass Neary lanseras i Sverige i vår och beskrivs som en blandning av Gillian Flynn och Jane Campion’s tv-serie Top of the lake. Medverkar gör även Jørn Lier Horst (NO), kallad för den nya Jo Nesbø när det kommer till försäljningsframgångar samt Lone Theils (DK) som 2015 debuterade med succéboken Pigerne fra Englandsbåden och spås bli Danmarks nya stora deckarstjärna. Peter Robinson och Elizabeth Hand ser redan nu fram emot festivalen.

Jag har alltid läst en hel del nordisk kriminallitteratur och ser verkligen fram emot att träffa några av mina skandinaviska favoritförfattare, och chansen att få möta mina läsare och fans i Sverige såklart! Säger Peter Robinson.

– Jag är extatisk! Jag har alltid velat besöka Gotland eftersom jag har svenska vänner som gormat om det. Jag bor på Maine kusten, och precis som Sverige har vi en skärgård av tusentals öar där många av mina böcker utspelar sig, säger Elizabeth Hand. Så jag räknar med att bli väldigt inspirerad av Gotland!

Bjuder på ett brett program

Även nästa års festival bjuder på ett brett program. Några av de mest populära programpunkterna såsom brottsplatsundersökningarna, mordutflykterna med Mari Jungstedt och Anna Jansson samt den slutsålda skrivarskolan står på schemat även nästa år. Det blir också en gratis barn- och familjescen för de små. Där medverkar återigen Martin Widmark och Helena Willis (LasseMajas Detektivbyrå) samt Kristina Ohlsson med flera kända barnboksförfattare. Publiken kan också se fram emot ett hundratal spännande författarmöten, filmvisning, mordvandringar och middagar med författare.

– Det känns fantastiskt spännande att redan nu ha en stor del av författarlistan klar till nästa sommars festival. Ambitionen är att skapa ett både brett och överraskande program som visar på hela den bredd som finns inom deckar- och spänningslitteraturen idag, säger Carina Nunstedt, festivalchef.

Läs mer om festivalen på crimetimegotland.se

Hela listan på hittills klara författare till Crimetime Gotland, 2016 (fler namn tillkommer)

Peter Robinson (UK)
Elizabeth Hand (US)
Jørn Lier Horst (NO)
Lone Thiels (DK)
Camilla Läckberg
Arne Dahl
Johan Theorin
Hjorth Rosenfeldt
Håkan Nesser
Jens Lapidus
Mari Jungstedt
Viveca Sten
Anna Jansson
Mons Kallentoft
Jonas Moström
Ann Rosman
Ninni Schulman
Kristina Ohlsson
Christoffer Carlsson
Malin Persson Giolito
Sofie Sarenbrant
Emelie Schepp
Håkan Östlundh
Marianne Cedervall
Martin Widmark och Helena Willis
Anna Lihammer
Jenny Rogneby
Kristina Appelqvist
Lars Rambe
Varg Gyllander
Granbom & Erikson
Dag Öhrlund
Christian Unge
Gustafson & Kant

Det detaljerade dag för dag-programmet presenteras våren 2016 tillsammans med hela listan på medverkande författare.

Bakom festivalen står tidskriften/eventserien Books & Dreams och Blixten & Co, i samarbete med Region Gotland och över 15 medverkande bokförlag. Books & Dreams är med bidraget Crimetime Gotland nominerade till Årets Tidskriftsevent 2015. Vinnaren presenteras på Tidskriftsgalan 2015 den 26 november.