Läs upp - appen som låser surfplattan och får barn att läsa mer

Appen Läs upp inspirerar till mer läsning

25 maj, 2016

Berättarministeriet har tagit fram ett digitalt verktyg för föräldrar och lärare som ska motivera barn att läsa mer. Appen Läs upp är ett skärmlås som låser surfplattor, i syfte att inspirera och få barn att läsa. För att låsa upp måste barnen läsa ett kapitel ur populära barnböcker.

”Digitaliseringen står inte i vägen för att utveckla barns läs- och skrivkunskaper, tvärtom, den ger fantastiska möjligheter. Problemet ligger i att föräldrar och lärare inte har tillgång till de rätta digitala verktygen. Vi hoppas att Läs upp kan vara till hjälp i dag samt inspirera till framtida innovationer”, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet, i ett meddelande till tidningen Resumé.

Så här funkar det:

Ladda ner Läs upp på din eller dina barns surfplatta. För att kunna använda surfplattan behöver barnet läsa ett kapitel ur en populär barnbok, svara på en fråga och skapa två meningar utifrån texten det läst. Vill barnet sedan läsa vidare finns hela boken tillgänglig i appen. Vill barnet göra något annat så är surfplattan upplåst till nästa dag, då barnet får läsa upp igen. När appen installeras väljs en kod som gör att den som installerat appen kan gå förbi låset om det behövs.

Läs upp ska på ett lustfyllt sätt inspirera barn att läsa och skriva mer och är gratis för nedladdning.

Från Bonnierförlagen finns följande titlar tillgängliga:

Antikvariat Blå Spegeln
Martin Widmark
Bonnier Carlsen

Hotell Gyllene knorren del 1: Den mystiska gästen
Måns Garthon och Johan Unenge
Bonnier Carlsen

Hotell Gyllene knorren del 2: Spöket i rum 13
Måns Garthon och Johan Unenge
Bonnier Carlsen