Antikhandlare Johan Kristian Homan är tillbaka i Jan Mårtensons Silverapostlarna

Antikhandlare Johan Kristian Homan är tillbaka i Jan Mårtensons Silverapostlarna

07 juni, 2016 | Wahlström & Widstrand

I Jan Mårtensons 44:e kriminalroman om antikhandlare Homan, Silverapostlarna,  har som vanligt konst, kultur och antikviteter sin givna plats, liksom god mat och goda viner. Och ett och annat mord.

Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren från Gamla Stan, dras in i ännu ett fall. Wagners storslagna musik, Karl den Stores silverapostlar som kommit till Sverige som krigsbyte, utpressning, skattjakt och dödliga hot är ingredienser i boken. Från sin lugna vardag i antikaffären hamnar Homan i en ond cirkel. Den organiserade brottsligheten korsar hans väg med ödesdigra konsekvenser. Han tvingas dessutom motvilligt ställa sig frågan om spöken finns. Får han svar?

Jan Mårtenson har under sin framgångsrika karriär varit bland annat diplomat, chef för Kungens kansli, undergeneralsekreterare i FN och ambassadör i Schweiz. Också bibliografin är lång och rymmer allt från kulturhistoria till kriminalromaner. Silverapostlarna, som utkommer den 9 juni är hans 44.e kriminalroman.

Hej Jan!

I Silverapostlarna är antikhandlare Homan illa ute – berätta!

Johan Kristian råkar ut för ett otäckt fenomen som sprider sig i dagens Sverige: utpressning. Om han inte betalar kommer saker att hända! En av hans kollegor har råkat ut för samma hot, vägrar att betala och mördas…

Handlingen utspelar sig till del i trakterna kring Söderköping – hur kommer det sig?

Det finns en månghundraårig skatt begravd på ett gammal slott nära Söderköping. Många söker efter den men den vaktas av spöken enligt folktron, och det får Johan Kristian erfara.

Vilka är silverapostlarna och hur hamnade de i en Homan-deckare?

Kejsaren Karl den Store skänkte 12 silverapostlar till ett nunnekloster i Polen. Det plundrades av svenskarna på 1500-talet och silverskatten grävdes ner vid ett slott nära Söderköping. Men den som gömde apostlarna stupade i strid utan att avslöja var de fanns. Oupptäckt har den vilat där i århundraden utan att hittas, trots många försök.

Detta är din 44:e bok om den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan som alltid lyckas hamna i hetluften – hur håller du inspirationen uppe?

Drivkraften bakom mina nästan 70 böcker är glädje. Jag tycker helt enkelt det är roligt att skriva. Och som författare är jag inte bunden av några regler, det står mig fritt att berätta om någonting som intresserar och roar mig. Historia, kultur, konst och antikviteter, liksom en viss samhällskritik. Uppslagen kan komma när som helst; från en tidningsnotis, ett TV-program, ett tillfälligt möte. När det gäller silverapostlarna berättade en god vän om dem och jag såg embryot till en roman.”

För mer information, vänligen kontakta Isabella Falkowska, Bonnierförlagens kommunikationsavdelning: isabella.falkowska@bonnierforlagen.se