Så äter du enligt paleodieten

28 juli, 2016 | Bonnier Fakta

Paleo är den allra hetaste dieten i USA sedan en tid tillbaka. Nu sprider sig kunskapen om den rena, naturliga maten till Sverige. Stjärnkocken Jonas Lundgren är aktuell med boken ”Jonas paleokök”. Men vad är paleo?

nyhetsbild_jonas-lundgren

Inga halvfabrikat. Bara helfabrikat.

Jonas Lundgren är professionell kock med ett stort intresse för träning och en hälsosam livsstil. Han har kommit tvåa i kock-VM, drivit egna krogar och har arbetat på många välrenommerade restauranger runt om i världen. Nu är han aktuell med boken Jonas paleokök.

I boken har tanken varit att få ihop god, hälsosam och naturlig vardagsmat som går hand i hand med livets övriga pusselbitar: familjen, jobbet, träningen, vilan och allt det roliga som vi inte får sluta unna oss. Inga halvfabrikat. Bara helfabrikat.

nyhetsbild_jonas-paleokok

Vad är paleo?

Uttrycket paleo kommer från Paleolitikum, som är namnet på den äldre stenåldern som inleddes för lite drygt två miljoner år sedan och varade fram till för omkring 10 000 år sedan. Under denna period levde våra förfäder av det man kunde jaga, fiska och samla ihop i naturen. Det är först när människan blev bofasta jordbrukare som ”moderna” livsmedel som spannmål, baljväxter och mejeriprodukter blev en del av vår kosthållning. Rent biologiskt och evolutionärt har vi inte hunnit i kapp den snabba utvecklingen av råvaror utan vår kropp är till största delen fortfarande anpassad till ett liv som jägare och samlare. Det här har gjort att vi har drabbats av olika livsstilssjukdomar som inte funnits tidigare, vilket på senare tid har visat sig till stor del kunna bero på vad vi äter. Om du jämför de livsmedel stenåldersmänniskan åt direkt från naturen med fiskpinnar, färdigpizzor, chips, läsk och annan hårt processad mat är det inte så svårt att förstå …

Genom att äta paleokost finns det en rad hälsovinster dokumenterade i forskningen, bland annat minskad risk för fetma, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammationer. Det kan också ge positiva effekter som sänkt blodtryck och stärkt immunförsvar.

Vad får du då äta om du vill leva enligt paleo? Kött, fisk och skaldjur, grönsaker, frukt, nötter och frön är de självklara råvarorna i denna kosthållning. Bredvid följer en lite längre lista för att ge dig en bättre känsla av vad du kan använda.