Serietecknaren Li Österberg prisas

Serietecknaren Li Österberg prisas

10 augusti, 2016 | Kartago

Serietecknaren Li Österberg får Gunvor Göranssons Stora kulturpris 2016. Österberg var senast aktuell med Johannasviten (2014) tillsammans med Patrik Rochling.

Li Österberg tilldelas Gunvor Göranssons Stora Kulturpris 2016 för ”hennes skarpa, kunniga och välformulerade berättarkonst”. Motiveringen fortsätter:

”Hennes teckningar är ytterst noggrant och själfullt utförda och korresponderar på ett sinnligt sätt med texterna.”

Priset delas ut den 18 augusti och prissumman är på 50 000 kronor.

Österberg var senast aktuell med Johannasviten (2014), ett serieprojekt tillsammans med manusförfattaren Patrik Rochling. Projektet startade på nätet redan år 2000, med korta berättelser om den unga feministen Johanna. Berättelserna följde sedan Johannas brokiga väg genom livet och växte till ett stort litterärt verk med det samlade namnet Johannasviten. Samlingen består av material från 2003 till 2010.

Li Österberg är uppvuxen i Sandviken, har studerat tre år på Serietecknarskolan i Hofors och bor idag i hemstaden Sandviken. Hon debuterade 1998 med antologin Allt för konsten med det självbiografiska bidraget Sagan om flickan som bara ville rita.

Hanna Lundkvist
hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se
076-526 11 63

www.kartago.se

Kartago – Sveriges främsta serieförlag
Kartagos huvudsakliga inriktning är tecknade serier, experimentella bilderböcker och humoristisk samhällskritik. Kartago ger ut ca 25 titlar om året. Bland författarna hittar vi till exempel Martin Kellerman, Lise Myhre, Nina Hemmingsson, Lena Ackebo, Lina Neidestam, Julia Thorell, Jan Lööf, Hans Lindström, Jan Stenmark, Charlie Christensen, Anneli Furmark, Eric Ericson, Carina Kågström och Henrik Lange.

Kartago har sina rötter i Galago och Tago Förlag, som startades 1979 av Rolf Classon. Han driver sedan 2001 Kartago tillsammans med Thomas Olsson.