Bonnierförlagen, 2019-11-25

Mizeria och Tionde våningen – lärarhandledning

Båda dessa böcker  böcker handlar om identitet, könsroller och att vara ung men också om vänskap och kärlek. Vi har tagit fram lärarhandledning till Melody Farshins bok Mizeria och Christina Herrströms Tionde våningen. De olika uppgifterna är tänkta att användas till elever på högstadiet och/eller gymnasiet.

Om handlingen i Mezeria

Ståupp-komikern och förortskämpen Melody Farshin har skrivit en brännande aktuell ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali. Med klockren jargong och tydligt inifrånperspektiv skildrar hon två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar.  Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar SÅ olika ut. Något de har gemensamt är den orubbliga fasaden som de håller upp för varandra och för sina oroliga föräldrar. Med korta kapitel och mycket dialog och slang är det här en bok som kommer att träffa rakt i hjärtat även på en målgrupp som sällan läser ungdomsböcker.

Om handlingen i Tionde våningen

Precis som med ungdomsboken Tusen gånger starkare vänder sig Herrström nu till tonårsläsaren, med en stark skildring av drabbande förälskelse, sökandet efter frihet och om mod. Efter föräldrarnas skilsmässa bor Jorinde ensam kvar i lägenheten. Från fönstren på tionde våningen ser hon ut över staden och frihetskänslan både lockar och skrämmer. Vännerna tycker att det är ett drömupplägg – att kunna komma och gå som man vill, festa när man vill. Men att få matpengarna att räcka, att ställa mobilen på tidig väckning för att hinna plugga före skolan och att finnas där för pappan som har isolerat sig i familjens sommarstuga på en ö, känns ofta övermäktigt. Med böcker som Ebba och Didrik och Glappet vann Christina Herrström läsarnas hjärtan. Dramatiseringarna för teve är moderna klassiker i sin genre.

Filer

Ladda ner och skriv ut

Gratis lärarhandledning