Bonnierförlagen, 2021-04-12

När allt står på spel och Utan offer ingen seger – lärarhandledning

Vad skoj att du ska läsa och arbeta med böckerna om laget Svea United – När allt står på spel och Utan offer, ingen seger. I denna handledning får du först kort sammanfattning av de två böckerna och författarna bakom dem. Därefter tydliggörs hur böckerna kan kopplas till skolans läroplan. Sist presenteras olika uppgifter som du kan använda före, under eller efter läsning.

Böckernas målgrupp är unga i åldern 12-15. Böckerna är uppbyggda med korta kapitel och har ett förhållandevis enkelt språk. De handlar om fotbollslaget Svea United.

När allt står på spel handlar om Malik som är sjutton år och en riktig fotbollstalang. Han har redan hunnit göra allsvensk debut för sitt lag Svea United. Karriären verkar gå spikrakt uppåt men på hemmaplan är det tuffare. Hans mamma är sjuk och har inte råd att betala hyran. Brev från Kronofogden börjar bli mer regel än undantag. Malik behöver pengar och det nu, men fotbollskontraktet som han blivit lovad dröjer. Men så dyker en chans upp. En barndomskompis, som hamnat på glid, erbjuder Malik riktigt mycket pengar. Allt som krävs är att han medvetet missar en straff i nästa match. Frågan är om Malik är beredd att ta emot en muta, och riskera hela sin karriär?

Utan offer, ingen seger handlar om Niko från Rosengård. Han är en skicklig fotbollsspelare. När det uppstår ett akut problem i laget Svea United blir Niko handplockad till laget. Allt går fort och Niko får lämna familjen i Malmö och flytta till Stockholm. När han väl landar i storstaden inser han att en annan spelare har blivit lovad precis samma sak som han själv. De två ska nu fajtas om samma position i laget. Den andre spelaren är äldre och mer erfaren och börjar direkt mobba Niko i ett försök att få honom att ge upp. Det är tufft att vara ung och ensam i storstan. Hur mycket står man ut med innan man når bristningsgränsen?

Filer

Ladda ner och skriv ut

Gratis lärarhandledning: När allt står på spel och Utan offer ingen seger