Bonnierförlagen, 2020-09-22

Foto: Shutterstock, Johanna Stenius

Författare, fynd och fina påsar – det här saknar vi mest med Bokmässan

I år är Bokmässan helt digital. Fördelar med det är att alla som vill kan ta del av samtliga programpunkter från hemifrån soffan och man slipper trängseln på Svenska Mässan i Göteborg. Men vad kommer vi att sakna? Bonnierförlagen har tagit reda på vad.

I månadsskiftet maj/juni 2020 skickade vi ut en enkätundersökning till en rad olika grupper: bokälskare, bibliotekarier, förlagsmedarbetare, författare, lärare och självidentifierande kulturtanter. Även SelmaStories följare deltog, totalt samlades 680 svar in.

Så vad saknar vi då mest med Bokmässan? Självklart saknar vi att lyssna på intressanta författarsamtal, bläddra i aktuella böcker och upptäcka nya författare. Men det finns mycket annat som hör Bokmässan till.

En tredjedel saknar ”att shoppa jättejättemånga böcker och bära runt dem i fina påsar” och 29 procent saknar att spana efter kända författare. Räkmackan på Gothia är särskilt populär bland kulturtanterna där hela 43 procent uppgav att de skulle sakna den majonnäsfyllda matupplevelsen.

När det kommer till trängseln så visar det sig faktiskt att var fjärde besökare kommer att sakna just det ─ att trängas och knuffas med tusentals andra bokälskare. Det är möjligt att de vanligtvis redan vassa armbågarna kan vara extra vässade till nästa mässa…

Topp 10 – det här saknar ni mest från Bokmässan

  1. Att lyssna på intressanta seminarier, 77%
  2. Att få en överblick av höstens alla aktuella böcker, 57,9%
  3. Att se alla nya böcker, 55,7%
  4. Att upptäcka en författare jag inte kände till innan, 45%
  5. Att hitta inspiration till mitt jobb, 43,6%
  6. Att fynda höstens nya böcker till riktigt bra priser, 37,6%
  7. Att shoppa jättejättemånga böcker och bära runt dem i fina påsar, 33%
  8. Att få träffa och umgås med mina kollegor, 30,3%
  9. Att spana efter kända författare, 29,8%
  10. Att få en pratstund med en favoritförfattare, 26,7%

Läs mer om undersökningen på SelmaStories

Läs om vad Bonnierförlagen gör på Bokmässan