Bonnierförlagen, 2020-01-03

I döden för dig – lärarhandledning

Denna lärarhandledning är framtagen till Mian Lodalens och Maria Ahlsdotters I döden för dig. De olika uppgifterna är tänkta att användas i åk 9 eller på gymnasiet.

Boken handlar om de två ungdomarna Nina och Onni. Nina lever med sin mamma, syster och styvpappa Janne. Janne gör Ninas liv till ett helvete och hon tvingas sova på balkongen sommar som vinter. Onni bor i lägenheten bredvid. Hans mamma har gett upp och lever sina dagar i sängen. Hon tröstäter och kan inte längre ta sig upp på egen hand. Onni blir hennes hjälpreda och för att stå ut med sig själv och sitt liv börjar han hetsäta.

I döden för dig

Det är mycket som inte står rätt rätt till i Smultronkullen, men de flesta barn sover åtminstone inomhus. Det gör inte Nina. Hon sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna.
På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap. Onni visar sig vara den Nina behöver för att nå sitt mål. Men han är också beroende av henne för det han själv måste avsluta.
När Onni och Nina oväntat får sällskap av skolans gränslösa tvillingpar så inser de att allt snart kommer att bli på dödligt allvar.
Frågan är bara vem som måste dö?

 

Filer

Ladda ner och skriv ut

I döden för dig – gratis lärarhandledning