Bonnierförlagen, 2019-09-13

Foto: Peter Jönsson

Nya på jobbet: Sara Börsvik och Isa Widerståhl

Bonnierförlagens tidigare operativa chef Sara Börsvik har utsetts till ny VD för Bonnierförlagen, parallellt har Albert Bonniers Förlag fått en ny förlagschef i Isa Widerståhl. Vi passade på att ställa några frågor till Sara och Isa om framtiden, böcker och ledarskap.

Sara Börsvik, vad blir ditt viktigaste uppdrag som VD på Bonnierförlagen?

Mitt uppdrag är att skapa de bästa förutsättningar för att vi – som funnits i snart 200 år – fortsätter vara relevanta, attraktiva och är med och bidrar till en hållbar bokmarknad i minst 200 år till. Vi vill vara förlagshuset som attraherar Sveriges främsta författare och medarbetare, och som varje dag skapar magi genom att ge ut de bästa böckerna.

Nämn något område som du brinner extra för?

Barn och ungdomars läsning minskar och detta är en mycket oroande utveckling. Vi kommer framöver att lägga ännu mer fokus på barn och läsning.  Det är en viktig framtidsfråga, såväl för branschen som för samhället.

Sara, du har inte mindre än sex gånger varit med på chefsorganisationen ”Ledarnas” årliga lista över landets främsta unga kvinnliga chefer. Vad kännetecknar ett gott ledarskap?

Jag tycker att tydlighet och engagemang är grundläggande för ett bra ledarskap. Vidare så är det viktigt att skapa delaktighet och förståelse för företagets riktning framåt. Uppnådda mål ska firas, alltid!

Isa Widerståhl, du blir ny förlagschef på Albert Bonniers Förlag – hur känns det?

Det känns otroligt roligt och spännande! Jag har jobbat i närmare tre år på Bonnier Books med strategiska frågor i en internationell kontext, vilket jag har trivts fantastiskt bra med, men jag har ju alltid känt att mitt hjärta klappar för det mer förlagsnära. Så därför är jag verkligen glad att nu få komma ännu närmare böckerna och författarna – och inte minst att få jobba tillsammans med kollegorna på Albert Bonniers Förlag.

Hur ser du på bokens framtid?

Positivt! Vi lever i en föränderlig värld (och förlagsvärld), och det innebär såklart nya utmaningar – men också många möjligheter vilket inte minst ljudbokens tillväxt under senare år visat på. Både utbud och efterfrågan på riktigt bra berättelser, oavsett format eller medium, har väl kanske aldrig varit större än just nu, och det är i grunden positivt både för oss och för branschen i stort.

På frågan om vad de läser just nu visar sig Madeline Millers Kirke vara en gemensam favorit

Just nu läser jag Kirke av Madeline Miller i fysiskt format, Vargen av Katarina Wennstam som e-bok och jag lyssnar på Skärmhjärnan av Anders Hansen berättar Sara.

Och jag har precis avslutat Kirke och börjat på Lina Wolffs Köttets tid, och alternerar även mellan att lyssna på Hypnotisören Black Edition och Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf (Jag vill sätta världen i rörelse), avslutar Isa.

Klicka på länkarna och läs mer om Sara Börsvik och Isa Widerståhl.