Intervju David Ärlemalm

Varför är läsning viktigt för barn och ungdomar?

För att det öppnar upp nya världar, sådana som kan vara en trygg plats samtidigt som de bjuder på hissnande äventyr, tårdrypande dramer och skarpa sanningar om livet. Det är en flykt och samtidigt mer sant än något annat, då det är i ditt eget huvud det händer. Du serveras inte färdiga bilder, som i filmer och spel, utan bara bokstäver och ord. Vad du gör med dem, vad de får dig att se, skapar du alldeles själv.

Du har själv barn, hur läser du för eller med dem?

Mina två bonussöner, som är nio och elva, lyssnar på ljudböcker. Där blir det mest att vi pratar om vad de läst och vad de uppskattat med böckerna. De två yngre barnen läser vi för. Men även där är samtalet kring vad vi precis läst lika viktigt som boken i sig. Vi brukar ställa öppna frågor om innehållet, för att få igång ett samtal eller bara höra så de hängt med. De gör gärna egna tolkningar av bild och text, vilket ger det hela en extra dimension.

Tips på hur man kan inspirera till läsning?

Genom att börja med glädje och lust. Att erbjuda barn och unga böcker de vill läsa, istället för att pracka på dem livlösa klassiker som inte säger något om deras liv. Alla börjar någonstans. Och särskilt ljudböcker kan vara en fantastisk ingång.

Vilken bok har påverkat dig mest?

Det är svårt att säga bara en. Läsandet går i perioder och jag förknippar olika delar av livet med olika typer av författare och läsning. Men som liten: Astrid Lindgren, Bamse, Fantomen och Tolkien. Och de har nog på alla tänkbara sätt påverkat vad jag läser som vuxen också.

Vad är ditt bästa läsminne/händelse kopplat till litteratur och läsning?

Att något skeptisk öppna en bok för att en stund senare totalt svepas med. Det händer några gånger om året. Senast var det när jag läste Den stora skrivboken av Agota Kristof. Inget slår den känslan, och jag är på ständig jakt efter nya läskickar.

Vilken var den första bok du läste?

Den oändliga historien av Michael Ende.

Vilken bok rekommenderar du att alla läser?

Sommarboken av Tove Jansson, Den stora skrivboken av Agota Kristof.