Intervju Inga Tvivel

Varför är läsning viktigt för barn och ungdomar?

Läsning är viktigt för barn och ungdomar för att det täcker in så många viktiga delar av utveckling – den språkliga utvecklingen i att man ges möjlighet att utveckla sitt språk, den intellektuella utvecklingen i fråga om att det väcker vår fantasi och förmåga att skapa egna bilder. Vi lär oss också att förstå andra människor i det att vi ges möjlighet att ta del av andras liv och på samma sätt kanske hitta de som är som oss själva – så en emotionell utveckling både vad det gäller empati men också för att kanske finna förebilder.

Hur arbetar ni?

För oss i Bland Drakar och Dragqueens är det direkta mötet med barnen det viktiga, att läsa sagor tillsammans med dem – sagoläsning har den fantastiska möjligheten att kunna göra lyssnarna till deltagare, genom att de bjuds in i berättelsen: de får räkna hur många ballonger det finns, de får berätta vad vi ser på bilderna och de får bidra med sina egna erfarenheter. På det hela taget är det interaktivt och lyhört – att möta individen i gruppen. Våra sagostunder är någonstans mellan sagoläsning och teater. Barnen gillar det och reaktionerna är översvallande positiva! Jag har verkligen världens roligaste jobb!

Vad hoppas ni åstadkomma med era sagostunder?

Jag hoppas att alla inspireras att läsa mer – Bland Drakar och Dragqueens arbetar med att väcka läslusten och berätta spännande sagor, just med ett av sina syften förutom själva sagostunden, är att få barn, och vuxna, att läsa.

Tips på hur man kan inspirera till läsning?

Högläsning. Medskapande läsning. Titta tillsammans på bilder i böcker – börja med det som intresserar! Barn gillar att leka – lek historien som ni läser tillsammans! Som drag queen har jag väldigt nära till lek – jag brukar kalla mig tantclown – och det gillar barn! Jag kan komma klädd som prinsessa, blomsterträdgård eller i kycklinggul fantasifjäderkappa – och tro mig, barn gillar det! För vissa är jag en sagofigur, för andra en farbror i klänning. Inte sällan frågar ett barn ”Varför är du klädd så där?”, ”För att jag gillar det! Vad gillar du?” ”Bilar” kan svaret bli då!

Vilken bok har påverkat dig mest?

När jag läser, vill jag vara i nuet och inte sällan den bok jag läser just nu eller precis har avslutat den allra viktigaste boken! Som sagotant, är det viktigt att tillsammans med barnen skapa den mest otroliga, spännande, roliga och inspirerande läsningen.

Vad är ditt bästa läsminne?

Alla de gånger jag totalt förlorat mig i en bok, glömmer tid och rum och har möjlighet att läsa en bok från pärm till pärm är nog de bästa läsminnena – Jens Lapidus Snabba cash läste jag så, de semestrar jag tillbringat med John Irving i hans fantastiska värld i Ciderhusreglerna eller En bön för Owen Meany. Likaså Kristina Lugns dikter och pjäser och Bodil Malmstens lyrik har påverkat mig mycket.

Vilken var den första bok du läste?

Jag kommer inte ihåg vilken som var den första bok jag läste, men när jag läste Mio, min Mio första gången på egen hand, kändes det fantastiskt vuxet och lite läskigt, att möta den berättelsen i en kapitelbok alldeles själv.

Vilken bok rekommenderar du att alla läser?

Jag rekommenderar att alla läser det som passar dem, det som intresserar dem! Av de böcker jag har läst under de här åren, gillar barnen – och föräldrarna! – Odd är ett ägg av Lisa Aisato och Nu leker vi! av Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich väldigt mycket. Båda böckerna är roliga, spännande och suggestiva. Barn reagerar direkt – du märker när de gillar historien, för de hänger på!

Om du är på jakt efter böcker, berätta för din bibliotekarie eller bokhandlare vad du gillar, vad du har läst som gjort dig intresserad – hen kan garanterat ge ytterligare tips och förslag! Att läsa en bok för första gången är att få tillträde till en ny värld, att läsa om en bok är att åter träffa en kär vän!

Och glöm inte att kolla vart Bland Drakar och Dragqueens dyker upp nästa gång, så ses vi där!