Intervju med Anders Hansen

Läsande förebild

Varför är läsning viktigt för barn och ungdomar?

Jag vill vända på frågan till: varför älskar människor historier? Jag tror svaret är att hjärnan belönar historier med välbehag då historier hjälper oss förstå världen. Historier fungerar som en slags flygsimulatorer. De låter oss öva på något farligt utan att riskera att krascha på riktigt. Vi kan ta till oss historier på många sätt men läsning är unikt jämfört med film och tv då vi till det vi läser lägger våra egna erfarenheter. Vi får inte allt serverat. Då utvecklas vår fantasi, vår språkförmåga, vårt kritiska tänkande och kanske även våra empatiska förmågor. Det finns intressant nog studier som tyder på att vi blir lite bättre av att ta andras perspektiv om vi läser.

E-bok eller pappersbok?

Vi tycks faktiskt lära oss mer och förstå sammanhang bättre om vi läser i pappersform. Det är inte några stora skillnader men ändå intressant tycker jag. Ingen vet säkert vad det beror på. Med det sagt, läs på det sätt som passar dig, som känns naturligt och som är tillgängligt.

Tips på hur man kan inspirera till läsning?

Läs själv! Barn gör inte vad du säger åt dem, de gör vad du gör. Hjärnan är som en svamp som suger åt sig kunskap när vi är barn. Barn lär sig genom att härma. Ser de föräldrarna  de människor som betyder mest –läsa kommer de bli sugna på att läsa. Ser de föräldrarna böjda över mobilen kommer de också vilja göra det.

Vilken bok har påverkat dig mest?

Jag har en livsläng kärleksaffär till John Steinbecks böcker. Måste jag välja en säger jag Riddarna kring Dannys bord från 1935. Den är så ljuvligt livsbejakande och humanistisk.  Mitt bästa läsminne är att läsa den när jag var 24 och bodde i Barcelona.

När började du läsa?

Jag började läsa tidigt, innan skolan. Mamma tror ”Fem myror” bidrog och hon påstår att jag lärde mig på eget initiativ. Jag minns att jag alltid var fascinerad av böckerna hemma och ett fint minne är när jag sitter och bläddrar i Carl Sagans mästerverk Cosmos, tror det var åren kring skolstart.

Minnesvärd läsupplevelse?

Till mina bästa läsupplever som liten hör också böckerna om Åshöjdens BK och Tolkiens Bilbo. Den sistnämnda läste jag bara tio sidor åt gången för att den skulle räcka så länge som möjligt.

Vilken bok rekommenderar du att alla läser?

Riddarna kring Dannys bord och George Orwells 1984 och Djurfarmen. Alla är geniala och tidlösa beskrivningar av olika dimensioner av mänsklig natur. Dannys bord och Djurfarmen kan läsas från 13–14 år. Sen kan man läsa om dem ett par år senare och upptäcka att man ser dem annorlunda. Därigenom blir de ett fint sätt att spegla ens utveckling!