Intervju med Josefine Sundström

Läsfrämjare

Varför är läsning viktigt för barn och ungdomar?

Många anledningar. Det handlar dels om ordförståelse och om själva förmågan att fatta text. För att ett modernt och demokratiskt samhälle ska fungera behöver vi förstå vår samtid. Vi behöver kunna förstå avancerad text. Läsning är även bra för inlevelseförmågan. Hur tänker och känner andra människor? Dessutom behöver vi klara av att läsa mer än några styltiga sms-rader för att fixa skolan. Jag vill att mina barn läser eftersom det kommer att ge dem ett försprång i livet. Men framförallt tycker jag att man ska läsa för att det är kul och mysigt.

Hur kan man sprida läslust?

Läsning smittar. Den får inte bli ett måste. Vi måste få in böcker i kul och härliga sammanhang.

Hur arbetar du för att sprida läslust?

I nya Sagasagor har vi valt att bjuda in barnet i högläsningen. Vi kallar det för tillsammansläsning. Meningen är att den vuxna och barnet ska turas om att läsa äventyren. Raderna i versaler är enkla och passar den som just lärt sig att läsa. Resten kan läsas av en som är mer läsvan. Böckerna är utformade så att de passar både barn som behöver många illustrationer och den som går i mellanstadiet och kan läsa helt själv. Första delen av boken är en fiktiv berättelse med tydligt barnperspektiv. I slutet har vi lagt in ett par faktauppslag som förhoppningsvis gör att barnet får med sig lite kul kunskap på köpet.

Hur kan man inspirera till läsning?

Jag tror på att läsa själv. Och prata om goda läsupplevelser man haft. Se alltid till att ha böcker nära. Och ja, sluta inte att läsa högt så fort barnet knäckt läskoden. Då är det extra viktigt att läsa virvlande berättelser parallellt som barnet ensam läser lite enklare och tunnare böcker.

Vilken bok har påverkat dig mest?

Sidney Sheldons Tracys hämnd läste jag i sjuan. Boken var viktig eftersom den fick mig att börja läsa vuxenböcker. Ett par år senare upptäckte jag Per Anders Fogelströms Mina Drömmars Stad. Därefter blev det Moa och Harry och Selma och Fjodor av bara farten. Idag är jag glad att jag läste klassiker tidigt, jag behöver alltså inte känna ett särskilt sug efter dem. Vilket är bra eftersom det ju finns så många samtida författare jag vill ta del av.

Kan du rekommendera en samtida författare du redan upptäckt och en du skulle vilja läsa?

Jag vill rekommendera Livets ABC av Lisen Adbåge, en alldeles fantastisk bilderbok. Jag är nyfiken på Fjärilsvägen av Patrik Lundberg.