Jennifer Clement om Basquiats änka, New York och Madonna

02 november, 2016

I det senaste avsnittet av Speaking of Stories berättar bokaktuella Jennifer Clement om sina ungdomsår med Jean-Michel Basquiat, Madonna och Andy Warhol. Och hur det var att hänga i New York när det var som bäst: farligt, billigt och sexuellt frigjort.

”New York i början av 80-talet var en helt annan stad än idag”, berättar Jennifer Clement i ett samtal med författarkollegan Katarina Wennstam. ”Mycket farligare. Jag jobbade som servitris och brukade gömma dricksen i strumpan, tröjärmen eller i håret. Man visste att man skulle bli rånad på vägen hem och ville försöka behålla åtminstone lite av pengarna.”

Farligt och hårt var det, men också fullt av möjligheter. Jennifer Clement beskriver det som rymmarnas stad: ”Vi var alla på rymmen från någonstans: jag från Mexiko, Susanne (Basquiats änka, som också är titeln på Jennifers Clements memoar om den här tiden reds. anm.) från Kanada, Madonna från Michigan, Keith Haring från Ohio och Andy Warhol från Pittsburgh”. Under de tio år som Jennifer Clement bodde i New York hann flera i hennes dåvarande bekantskapskrets bli världsberömda. Samtidigt hände mycket med staden, som gick ifrån att vara den vibrerande startpunkten för graffiti, punk och hiphop och en plats där gayrörelsen blomstrade, rakt in i HIV-eran. ”Plötsligt kom aids och allt tog slut”.

Lyssna på hela samtalet här!
sos-jennifer-katarina-itx0ktje